Terkini...
0

PROGRAM 3R 2011 IKRAM KUALA LANGAT


PROGRAM 3R 2011 IKRAM KUALA LANGAT
MASJID NURUL HUDA KG OLAK LEMPIT
13 OGOS 2011/13 RAMADAN 1432H, SABTU

Alhamdullillah ,Program 3R 2011, IKRAM Kuala Langat telah dapat dijalankan dengan jayanya dengan disertai oleh 60 orang remaja dan Fasilitator yang dibawa khas dari Kolej Mara Banting. Pengendali Program 3R kali ini ialah Akh Cikgu Din (Cikgu Kamaludin Taib) dan Akh Zulkifli Said . Program kali ini dianjurkan bersama antara IkramTeens Kuala Langat, MasjiD Nurul Huda Kg Olak Lempit dan JKK Kg Olak Lempit. Program ini juga diserikan oleh Tazkirah yang diberikan oleh Ustaz Sharif, Nazir Masjid Nurul Huda dan ditutup rasmi oleh Tuan Haji Selamat Juhdi, Ketua Kampong, Kg Olak Lempit.
 Cikgu Din mengawasi  sesi kumpulan

Program dimulakan seawal 8 pagi dengan pendaftaran peserta di mana setiap peserta diberikan fail dan bahan aktiviti di samping lencana Ikram Teens yang dipakai di sepanjang program ii berlangsung. Semasa sesi ‘icebreaking’ peserta telah dipecahkan kepada 7 kumpulan. Program sepanjang hari ini diselangselikan dengan pelbagai aktiviti seperti pertandingan antara kumpulan, aktiviti perbincangan bersama Abang dan kakak fasilitator, tilawah dan hafazan ayat Quran terpilih  dalam kumpulan, selain membincangkan bahan edaran yang difokuskan terhadap ihya Ramadan. Dalam sesi ‘Bedah Ramadan’, peserta dingatkan kembali mengenai konsep dan tuntutan puasa dalam kehidupan seorang Muslim.

 Peserta sedang sedang diuji

 Tuan Nazir Masjid Nurul Huda memberikan Tazkirah

Penekanan kepada amalan mulia dalam bulan Ramadan bukan sahaja diberikan secara kuliah tetapi juga secara amali, contohnya peserta diberikan masa untuk solat dhuha di samping solat zohor dan asar secara berjemaah. Tuan Nazir Masjid Ust Sharif juga memberikan tazkirah mengenai tuntutan Ramadan selepas solat Zohor.  Peserta juga diberikan peluang untuk sama-sama berkongsi lagu tema, lagu ‘Debu dalam Suci’ yang diolahsuai untuk mengingatkan peserta tentang keindahan dan kedudukan Islam, sebagai Addin yang paling mulia. Selain daripada itu, peserta didedahkan dengan konsep istighfar dan Zikir serta Munajat dan diamalkan terus sambil mengikut klip video yang ditayangkan. 

 Peserta mengadakan perbincangan dalam kumpulan

Peserta sedang menyanyikan lagu tema

Perjuangan Palestin untuk membebaskan AlAqsa juga ditayangkan kepada peserta untuk mengingatkan bahawa perjuanagan ini adalah perjuangan seluruh Ummat Islam. Dan untuk itu, sempena Ramadan ini, Umat Islam digalakkan bersedekah. Sebagai latihan amali, tabung palestin telah diedarkan dan sejumlah kutipan telah dibuat oleh peserta yang masih remaja lagi.

 Aktiviti antara kumpulan(untuk merebut hadiah yang disediakan)

 Berlatih Menyumbang untuk Palestin

Dalam sesi refleksi di akhir program ini, peserta umumnya minta supaya program yang lebih lama diadakan supaya mereka lebih mengenali rakan lain di samping lebih banyak pengalaman dan ilmu yang dapat diraih.  Peserta membawa kembali bersama diari Muslim yang digunakan untuk menyemak amalan peribadi semasa Bulan Ramadan dan selepasnya. Mudah-mudahan program seumpama ini dapat dilaksanakan lagi agar lebih ramai remaja yang dapat menghayati tuntutan  Ramadan sepanjang tahun, inshaAllah.

0 comments:

Post a Comment

Alamat Perhubungan

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) Daerah Kuala Langat
No. A-2-08, Blok A, Tingkat 2,
Jalan Bunga Pekan 9,
Pusat Perniagaan Banting Uptown,
42700 Banting, Selangor.

GPS: 2.811313,101.503486


Back to Top