Terkini...
0

IKRAM JUNIOR Kuala Langat : Semut dan Manisan

Salam..
 
Ikhwah dan akhawat skelian.
 
Sedikit laporan program IKRAM Junior Kuala Langat yang telah berlangsung pada Ahad 26/6/11 di Olak Lempit Kuala Langat.
 
Semut dan Manisan menjadi tema program Ikram Junior Kuala Langat selepas Jawatankuasa Pembangunan Kanak-kanak memilih haiwan ciptaan Allah ini sebagai maskot dengan tema Giat Bermanfaat. Objektif program ini untuk anak-anak mengenali semut secara fizikal,  kehidupan sosialnya dan mengikut contoh tauladannya kerana haiwan kecil ini dipuji Allah di dalam Al-Quran. Riuh rendah kanak-kanak mencari semut terbesar dan memerhatikan pergerakan dan struktur anatominya menggunakan kanta pembesar.  Cerita tauladan semut dari Al-Quran disampaikan oleh Kak Alwani. Waduh! waktu makan pun mereka diberikan santapan total iaitu bukan perut saja kenyang tapi diberi kemahiran menggunakan chopstick sambil memilih  makanan seimbang Bee Hoon yang sarat dengan sayur-sayuran. Bestnya, kecil-kecil telah disediakan untuk mengenali budaya lain. Permulaan untuk Dakwah Masyarakat Majmuk.
 
Jazakillah Muallimah Yati dari Tadika Naim yang menjadi Chef Semut kita hari itu. Beliau mengingatkan kanak-kanak akan  peribahasa Melayu, berbunyi Mati Semut Kerana Gula......iaitu menjauhi sifat tamak dan tidak beringat-ingat dengan yang datang. Donat kreatif Chef Semut kita begitu istimewa, kerana menggunakan gula perang yang rendah kandungan gulanya, mudah disediakan  sehingga ada yang terus  buat donat  selepas balik berprogram. Moga lakonan dan lagu-lagu bertemakan semut akan dihayati tauladannya dan dapat mengenali semut secara hakiki.
 
Akhir kalam Mama Fuzi dan Ummi Ila mengucapkan Tahniah dan Jazakumullah kepada semua yang bersungguh-sungguh untuk bersama anak-anak kita .
 
Jzkk
 
Dr Fuziah Osman
JK IKRAM Junior
Kuala Langat

0 comments:

Post a Comment

Alamat Perhubungan

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) Daerah Kuala Langat
No. A-2-08, Blok A, Tingkat 2,
Jalan Bunga Pekan 9,
Pusat Perniagaan Banting Uptown,
42700 Banting, Selangor.

GPS: 2.811313,101.503486


Back to Top