Terkini...
0

Mengisi Waktu Dengan Amal

Assalamualaikum ikhwah dan akhawat sekalian,

Waktu adalah ladang amal. Allah swt menyediakannya agar kita menggunakannya sebagai modal penting untuk mencapai ridhaNya.

Keutamaan seseorang di sisi Allah, selain ditentukan oleh keimanan dan amal solehnya adalah juga ditentukan oleh faktor keterdahuluannya dalam keimanan dan amal solehnya.

Tidaklah sama antara :

1. Orang-orang yang terdahulu masuk Islam (As-Sabiqun Al Awwalun) dan orang-orang yang masuk kemudiannya.

2. Jamaah yang berada di shaf depan dalam solat dengan yang berada di barisan paling belakang.

3. Darjat orang yang hadir di solat Jumaat paling awal dengan yang paling akhir.

Menyegerakan amal, itulah ajaran Islam kepada umatnya.

Dalam sebuah kesempatan, Rasulullah saw menasihati para sahabatnya untuk sentiasa menyegerakan amal soleh, walaupun mereka itu manusia-manusia yang teruji keimanannya.

Sabda Nabi saw di kala itu :

"Bersegeralah melakukan amal-amal soleh (kebajikan). (Sebab) sebuah fitnah akan datang bagai sepotong malam yang gelap. Seseorang yang paginya mukmin, petangnya menjadi kafir. Dan seseorang yang petangnya mukmin, paginya menjadi kafir. Ia menjual agamanya dengan harga dunia." (HR Muslim)

Demikianlah pesanan Nabi saw yang mulia itu juga disampaikan kepada kita.

Adakah di antara kita yang selama sehari semalam penuh menjadi seorang mukmin sejati?

Bolehkah dan mampukah kita selama 24 jam tidak melakukan dosa dan bersikap kufur walau sekecil apapun kepada Allah Taala?

Padahal ketika Allah swt memberikan waktu 24 jam sehari, transaksinya adalah untuk dipersembahkan kepada Allah swt semuanya.

Pada setiap solat, kita sentiasa mengumandangkannya kepada Allah :

"Sesungguhnya solatku, ibadahku, hidupku, dan matiku hanya untuk Allah, Tuhan semesta alam." (QS Al-An'am : 162)

1. Bukankah ketika kita tidak bersimpati terhadap nasib kaum yang lemah dan tertindas adalah bentuk kekufuran terhadap nikmat?

2. Bukankah di saat kita tidur dan bangun tidur tanpa mengingati Allah, tanda kita lupa kepadaNya?

3. Bukankah lupa adalah sebahagian dari kekufuran kita kepada Al Khaliq (Pencipta)?

Sesungguhnya fitnah itu lebih cepat bergerak. Sekali kita membiarkannya, maka seterusnya ia akan bersemayam dan berkembang dalam tubuh kita. Begitu cepat dan samarnya sehingga menjadikan seseorang boleh :

a. Berpindah agama.
b. Menggadaikannya dengan sedikit kesenangan dunia.

Oleh kerana kewajarannya, sehingga Rasulullah saw mengingatkan para sahabatnya itu, walaupun Nabi tahu keimanan para sahabat itu tidak akan mampu ditandingi oleh orang-orang yang datang sesudahnya.

Dengan apa kita menutup pintu fitnah?

Ya, dengan amal soleh.

Apa sahaja dalam kehidupan orang yang beriman boleh menjadi amal kebaikan :

1. Kita membuang sampah pada tempatnya itu amal baik.
2. Berniat tidak bohong itu amal mulia.
3. Mengucapkan salam kepada kawan itu amal yang terpuji.
4. Mendoakan saudara seiman walaupun mereka tidak tahu juga amal soleh.

Masih banyak lagi amal soleh, amal kebajikan yang boleh kita lakukan sekalipun kita tidak memiliki sesuatu sebagaimana yang tertera dalam hadis Nabi berikut :

"Orang-orang kaya pergi mendapatkan pahala. Mereka solat sebagaimana kita solat, mereka puasa sebagaimana kita puasa. Namun mereka bersedekah dengan kelebihan harta mereka."

Rasulullah bersabda, "Bukankah Allah telah menjadikan bagi kamu apa yang boleh kamu sedekahkan?

Sesungguhnya satu tasbih adalah sedekah, setiap takbir adalah sedekah, setiap tahmid adalah sedekah, setiap tahlil adalah sedekah, amar ma'ruf adalah sedekah, nahi munkar adalah sedekah, dan pada hubungan (dengan isteri) kamu adalah sedekah."

Mereka bertanya, "Ya Rasulullah, apakah seseorang mendatangi isterinya kerana syahwatnya, apakah ia mendapatkan pahala?"

Beliau bersabda, "Apa menurut kamu kalau dia meletakkannya pada yang haram. Bukankah baginya dosa? Demikian pula jika diletakkan pada yang halal, padanya ada pahala." (HR Bukhari dan Muslim)

Allah swt dengan keadilanNya memberikan peluang amal kepada setiap hambaNya samada orang miskin ataupun kaya, masing-masing memiliki kesempatan yang sama untuk melakukan kebajikan dan mendapatkan ridha Allah.

Lebih dari itu, suatu amal tidak dilihat dari kuantitinya, tapi dilihat dari segi :

a. Motivasinya.
b. Niatnya.

Kualiti amal seseorang tergantung kepada motivasi dan niatnya.

Boleh jadi infak seorang buruh kasar sebesar RM5.00 itu sama nilainya dengan infak seorang pengarah sejumlah RM5 juta.

Seorang murid barangkali lebih mulia dari seorang gurunya kerana si murid lebih bersungguh-sungguh dalam menuntut ilmu sementara si guru merasa cukup dengan ilmunya.

Menyegerakan amal kebajikan tentu akan memberi nilai tambah bagi pelakunya sendiri. Menyegerakan berbuat baik bererti mempercepatkan dirinya mendapatkan ampunan (maghfirah) dari Allah.

Kenapa?

Ini adalah kerana kita telah berusaha untuk menutup pintu kemungkaran dan kebatilan dan demikian pula Allah akan membukakan pintu kebahagiaan iaitu syurga. Itu semua hanya mampu dilakukan oleh orang-orang yang bertaqwa.

"Dan bersegeralah kamu kepada ampunan dari Tuhanmu dan kepada syurga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang-orang yang bertakwa." (QS Ali Imran : 133)

Mengapa kita mesti menyegerakan amal?

PERTAMA :
 
Aset waktu yang kita miliki hanyalah ketika ini. Apa yang terjadi nanti dan esok hari kita tidak tahu. Kelmarin bukan lagi milik kita, ia telah berlalu dan tidak akan kembali lagi.

Kebaikan dan keburukan yang kita kerjakan kelmarin tidak boleh kita ulang lagi. Ia menjadi kenangan ketika ini.

Jika ianya adalah kebaikan, bersyukurlah kita dan jika keburukan menyesallah bersama orang-orang yang menyesal.

Namun kita masih beruntung jika kita bersyukur hari ini, bukan ketika di mana penyesalan tidak ada ertinya lagi.

Esok hari juga belum menjadi milik kita, ia ada di alam ghaib di mana hanya Allah swt yang tahu. Kita tidak tahu apakah esok hari masih boleh menghirup udara pagi?

KEDUA :
 
Amal kita tidak mungkin dikerjakan oleh orang lain. Masing-masing manusia akan datang kepada Allah dengan amal perbuatan yang dikerjakannya sendiri di dunia.

Kesolehan ibubapa tidak boleh diwarisi oleh anaknya. Seorang suami tidak akan selamat dari murka Allah kerana amal perbuatan isterinya.

Kita boleh berbangga terhadap pemimpin, ibubapa, anak, guru, suami atau isteri kita kerana kesolehan mereka. Kebanggaan kita tidak boleh berbicara banyak di hadapan pengadilan Allah swt.

KETIGA :
 
Kemuliaan darjat seseorang di sisi Allah swt disebabkan oleh kesungguhannya dalam menyahut seruan kebajikan dan mengamalkannya.

Ibubapa akan senang jika menyuruh anaknya mengerjakan sesuatu lalu dikerjakan segera dan sebaliknya ia akan marah jika si anak menunda-nunda mengerjakannya.

Demikian pula Allah swt. Seruan kebajikan dikumandangkan untuk segera diamalkan dan bukan ditangguh-tangguh.

KEEMPAT :
 
Setiap waktu ada urusannya sendiri. Setiap waktu ada tuntutan amalnya. Banyak sekali amal perbuatan yang sangat terkait dengan waktu di mana ketika waktunya telah berakhir, maka berakhir pula kesempatan untuk mengerjakannya seperti solat, puasa, haji, berkurban dan sebagainya.

KELIMA :
 
Kesempatan beramal juga diberikan kepada seseorang pada waktu-waktu tertentu.

a. Orang kaya diberi kesempatan beramal dengan kekayaannya.
b. Orang berilmu diberi kesempatan beramal dengan ilmunya.
c. Seorang pemimpin diberi kesempatan beramal dengan kekuasaannya.

Jangan sampai sehingga Allah swt mencabut kesempatan itu dan tidak boleh lagi berbuat sesuatu.

Kesihatan, waktu luang, hidup, masa muda dan kekayaan adalah kesempatan untuk beramal.

Sesungguhnya tidak ada waktu lagi untuk berfikir. Ketika inilah waktu kita. Semailah kebaikan setiap waktu.

Segeralah beramal sesuai dengan tuntutan waktunya dan kejarlah kebajikan sampai ke liang lahad.

Ya Allah, jadilah kami orang-orang yang menghargai waktu dan mengisi setiap detiknya dengan amal-amal yang soleh walaupun hanya bertemu dengan saudara kami dengan sebuah senyuman dan wajah ceria kerana sesungguhnya ruang bersedekah itu cukup luas dan tidak memerlukan kewangan yang besar. Terimalah amal-amal kami yang berkualiti iaitu dengan motivasi dan niat semata-mata keranaMu walaupun dalam kuantiti yang sedikit.

Ameen Ya Rabbal Alameen
WAS

0 comments:

Post a Comment

Alamat Perhubungan

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) Daerah Kuala Langat
No. A-2-08, Blok A, Tingkat 2,
Jalan Bunga Pekan 9,
Pusat Perniagaan Banting Uptown,
42700 Banting, Selangor.

GPS: 2.811313,101.503486


Back to Top