Terkini...
0

Penulis Yahudi Terkemuka Kembali Kepada Islam

صبحان الله

Penulis Yahudi Terkemuka Kembali Kepada Islam

Penulis Yahudi terkemuka berbangsa Jerman, Henryk Broder mengumumkan kembali kepada Islam, setelah berjela panjang tulisan-tulisannya yang sangat menggambarkan memusuhi Islam dan kaum Muslim.

Surat kabar “Palestin Online” menyebutkan bahawa Henryk Broder adalah seorang veteran jurnalis majalah yang begitu popular di Jerman, Der Spiegel, serta penulis buku best seller di Jerman pada tahun 2007, berjudul “Hei Eropah…. Anda menyerah!” Sehingga beliau dianugerahi sebagai penulis terbaik Jerman pada tahun itu.

Diantara perkataannya yang terkenal sebelum beliau menyatakan keIslamannya : “Saya tidak ingin Eropah menyerah kepada kaum Muslim!” Kenyataan itu disampaikan beliau ketika Menteri Kehakiman Jerman mengatakan bahawa “Boleh saja syariat Islam adalah dasar perundangan. Eropah harus menerima kenyataan ini. Islam menjadi ideologi yang berkaitan dengan permusuhan terhadap gaya hidup moden di Barat. Saya menyarankan kaum muda Eropah agar berhijrah. Eropah sekarang tidak akan tetap seperti ini setelah lebih dari dua puluh tahun. Eropah akan beralih kepada Islam secara demografi. Kami memberikan persetujuan secara aneh bagi membangkang tindakan kelompok fundamentalis Islam.”

Henryk Broder (61 tahun) ketika mengumumkan bahawa dirinya kembali kepada Islam berteriak dengan keras, untuk menegaskan keyakinannya, “Marilah dengarkan bahawa saya sesungguhnya telah kembali kepada Islam!”

Broder mengumumkan kembalinya kepada Islam setelah mengalami konflik internal yang begitu mengganggu dalam dirinya selama bertahun-tahun. Pengumuman itu dilakukan dalam sebuah diskusi dengan Imam Masjid Ridha di Nyukuln. Di mana beliau menjelaskan bahawa akhirnya beliau merasa sangat tenang kerana dapat menyingkirkan penindasan kebenaran yang dilakukannya terhadap anggota badannya.

Kembali Kepada Agama Fitrah

Banyak komentar pertanyaan tentang mengapa beliau meningalkan agamanya (Yahudi), maka Broder berkata bahawa dia tidak meninggalkan agama melainkan kembali kepada Islam, iaitu kepada Agama Fitrah yang dijanjikan oleh kita sedari dalam kandungan ibu lagi.

Penulis Jerman ini mengucapkan dua kalimat syahadat di depan dua orang saksi dan kemudian mengubah namanya menjadi Henry Muhammad Broder. Setelah itu beliau berkata dengan bangga : “Aku sekarang menjadi anggota dari sebuah umat yang berjumlah 1,3 juta orang di dunia, yang dihina terus-menerus dan mereka pun melakukan tindak balas atas penghinaan itu. Sungguh aku bahagia kembali ke rumah di mana aku dilahirkan.”

Kembali kepada Islamnya seorang penulis, yang sebelumnya sering menyerang akidah Islam dan perbuatan kaum Muslim dalam menjalankan agamanya ini disambut gembira kaum Muslim. Kerana beliau yang telah meneriman penghargaan sastera ini akan menolak memberikan sokongan terhadap para pembela pola fikir anti-agama di antara orang-orang Yahudi itu sendiri.

JOM Teruskan Dakwah!!

0 comments:

Post a Comment

Alamat Perhubungan

Pertubuhan IKRAM Malaysia (IKRAM) Daerah Kuala Langat
No. A-2-08, Blok A, Tingkat 2,
Jalan Bunga Pekan 9,
Pusat Perniagaan Banting Uptown,
42700 Banting, Selangor.

GPS: 2.811313,101.503486


Back to Top